Just One Look Great NonProfits badge  
Subscribe to our free newsletter.

OΧΙ ΠΙΑ ΦΟΒΟΣ, OΧΙ ΠΙΑ ΑΓΩΝΙΑ


日本語 english  

 

 

OΧΙ ΠΙΑ ΦΟΒΟΣ, OΧΙ ΠΙΑ ΑΓΩΝΙΑ

 

Τζον και Κάρλα Σέρμαν

 

Δωρεάν Ηλεκτρονικό βιβλίοη.

 

 

Η Yπόσχεσή μας

 

Προσφέρουμε μια απίστευτα απλή μέθοδο που θα σε απαλλάξει από  το βασικό λόγο της έλλειψης ικανοποίησης στη ζωή, και την επώδυνη λαχτάρα για γαλήνη κι εκπλήρωση που φαίνεται να μην ικανοποιείται ποτέ πλήρως.

Η μέθοδός μας είναι το αποτέλεσμα εμπειρίας 16 χρόνων και πάνω, δουλεύοντας με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ανθρώπους που είδαν τη σχέση τους με τις ζωές τους να αλλάζουν δραματικά προς το καλύτερο.

Προσφέρουμε δύο διαφορετικές μεθόδους για να διαλέξεις. Προτείνουμε να τις δοκιμάσεις και τις δυο. Και οι δύο οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Και οι δύο μέθοδοι ξεκινούν με μια στροφή της προσοχής προς τα μέσα. Είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι. Άπαξ και κάνεις αυτή την κίνηση, αρχίζει μια συναρπαστική περίοδος ανακάλυψης, κατά την οποία μαθαίνεις να ελέγχεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις και σχετίζεσαι με τη ζωή. Η πρώτη ονομάζεται Μέδοδος της Απευθείας Ματιάς· η δεύτερη Μέθοδος της Παιδικής Ανάμνησης.

Αυτή η πρακτική της προσοχής μας προέκυψε ανεξάρτητα, κατά τη διάρκεια της, προσωπικής για τον καθένα μας, πνευματικής κρίσης. Συναντηθήκαμε στις αρχές του 1999 και παντρευτήκαμε τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Τα δεκαέξι χρόνια που είμαστε μαζί, ο σκοπός των προσπαθειών μας είναι να καταλάβουμε τι μας συνέβη και να το μεταφέρουμε σε όποιον έχει κουραστεί από την αίσθηση ότι η ανθρώπινη ζωή είναι προβληματική, και πιθανόν δεν αξίζει το τίμημά της. Την αίσθηση που γέννησε το παλιό γνωμικό ότι “η ζωή είναι χάλια και μετά πεθαίνεις”.

Σου υποσχόμαστε ότι αν απλώς δοκιμάσεις να κάνεις ότι προτείνουμε εδώ, θα πετύχεις και, εν καιρώ, η σχέση σου με την ίδια σου τη ζωή θα αλλάξει για πάντα. Αυτή η διαδικασία δε θα τελειώσει ποτέ καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Θα συνεχίσεις διαρκώς  να αναπτύσσεσαι μέσα σε υγεία, σε καθαρότητα και σε πλήρη αποτελεσματικότητα καθώς θα σχετίζεσαι με τις περιστάσεις της ζωής. Θα βρίσκεις ολοένα αυξανόμενη ικανοποίηση και καθαρότερη κατανόηση του τι πραγματικά σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Για τους περισσότερους, αφού γίνει αυτή η μετακίνηση της προσοχής, ακολουθεί μια περίοδος σύγχυσης και ψυχολογικής δυσκολίας. Στην ιστοσελίδα μας παρέχεται άφθονη βοήθεια και θα βρεις ανθρώπους στα φόρουμ της κοινότητάς μας που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις λογικά ό,τι σου συμβαίνει, και θα σε καθοδηγήσουν να αναπτύξεις την προσωπική σου αντίληψη και ικανότητα στην πλοήγηση αυτής της ολοκαίνουριας σχέσης με τη ζωή.

Σου ευχόμαστε υπέροχη, καλή τύχη και είμαστε πάντα στη διάθεσή σου.

 

Απευθείας Ματιά

 

Τί εννοούμε λέγοντας "ματιά";

Ματιά ή κοίταγμα είναι αυτό που κάνουμε με φυσικό τρόπο όταν εστιάζουμε την προσοχή μας σε οτιδήποτε είναι παρόν στη συνείδησή μας. Παρατήρησε ότι τώρα, για παράδειγμα, η προσοχή σου είναι κυρίως εστιασμένη στο κείμενο αυτό, αγνοώντας λίγο πολύ καθετί άλλο.

Παρατήρησε ότι μπορείς να κατευθύνεις την προσοχή σου κατά βούληση.

Πρώτα, μετάφερε, για μια στιγμή, την εστίαση της προσοχής σου μακριά από αυτό το κείμενο και τοποθέτησέ την στην αίσθηση της αναπνοής, καθώς μπαινοβγαίνει στο σώμα σου μέσω της μύτης.

Εστίασε στην αίσθηση που σου προκαλεί καθώς περνά από το δέρμα των ρουθουνιών κατά την εκπνοή. Μπορεί να είναι ευκολότερο με τα μάτια κλειστά.

Πάρε ένα λεπτό να το κάνεις τώρα, και μετά επέστρεψε και συνέχισε να διαβάζεις.

 

Στρέψε την προσοχή σου στην αίσθηση του "εγώ"

Καταλαβαίνεις από αυτό που κάναμε ότι είναι σχετικά εύκολο να κατευθύνεις την προσοχή σου και να την εστιάσεις σε όποια συναίσθηση/αίσθηση επιλέξεις.

Τώρα, με τον ίδιο τρόπο που έστρεψες την προσοχή στην αναπνοή σου, στρέψε την προς τα μέσα, αναζητώντας την αχνή αίσθηση του πώς είναι να είσαι εσύ. Αυτό που θα αποκαλούσες "εμένα".

Αυτό που αναζητείς εδώ είναι η απλή εγώ-τητά σου. Όχι τις σκέψεις που περνούν μέσα από σένα, όχι τα συναισθήματα που παίζουν μέσα σου, όχι τις αισθήσεις που αναδύονται και πεθαίνουν μέσα σου, ούτε τις ιδέες για τη φύση σου που έχεις πιθανόν ακούσει ή διαβάσει. Είσαι απλώς αυτό που είναι πάντα εδώ. Όλα τα άλλα - σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις - έρχονται και φεύγουν μέσα σου.

Ηχητικές και μαγνητοσκοπημένες οδηγίες.

 

Παιδική Ανάμνηση

Ξεκινώντας, απλά κάτσε και χαλάρωσε για ένα λεπτό. Κλείσε τα μάτια σου και παρατήρησε την αναπνοή σου για λίγο ακόμα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σε αυτό, απλά άσε την προσοχή να ξεκουραστεί στην αίσθηση της αναπνοής καθώς μπαίνει και βγαίνει στο σώμα σου. Κλείσε τα μάτια. Εισέπνευσε... Εξέπνευσε... Εστίασε την προσοχή στην αίσθηση του αέρα που μπαινοβγαίνει από τη μύτη. Κάντο για ένα περίπου λεπτό.

Τώρα δοκίμασε να φέρεις στο μυαλό την ανάμνηση ενός γεγονότος από την παιδική σου ηλικία. Δε χρειάζεται να είναι κάτι ιδιαίτερο. Για τον Τζον, ήταν η ανάμνηση της εξόδου του από μια απογευματική κινηματογραφική παράσταση μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στο Νιου Τζέρσεϋ, όταν ήταν οχτώ χρονών.

Απλώς χαλάρωσε, και περίμενε να εμφανιστεί η ανάμνηση. Όταν εμφανιστεί μια ζωντανή ανάμνηση, δες αν μπορείς να τη θυμηθείς σαν να έβλεπες ταινία, παρακολουθώντας τον εαυτό σου ως χαρακτήρα της ταινίας, καθώς η ανάμνηση ξεδιπλώνεται στο μυαλό σου. Αν το έκανες, δοκίμασε τώρα να μπεις μέσα στο σκηνικό, μέσα στην ανάμνηση, και να τη γευτείς υποκειμενικά.

Τώρα, καθώς ξεδιπλώνεται η ανάμνηση, δες αν μπορείς να γευτείς την υποκειμενική αίσθηση της εμπειρίας σου, όπως ήταν τότε. Βυθίσου μέσα της. Για παράδειγμα, προσπάθησε να αισθανθείς τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο δέρμα σου: είναι ζεστό ή κρύο; Πώς είναι ο φωτισμός; Είναι σκοτεινά ή υπάρχει άπλετο φως; Μυρίζεις κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά; Αισθάνεσαι την υφή κάποιου αντικειμένου καθώς το ακουμπάς; Ακούς καθόλου ήχους; Προσπάθησε να γευτείς την εμπειρία όπως την έζησες τότε. Μην ανησυχείς αν δε μπορείς να νιώσεις την ανάμνηση με τον τρόπο αυτό. Ίσως μπορείς να δοκιμάσεις μια διαφορετική ανάμνηση, ή να κάνεις τη μέθοδο της απευθείας ματιάς.

Καθώς δοκιμάζεις αυτή την υποκειμενική εμπειρία στο μυαλό σου και βυθίζεσαι στην αίσθησή της, δοκίμασε να δεις πωςήτανναείσαιεσύτότε, έχοντας την εμπειρία των πάντων.

Τώρα στρέψε την προσοχή σου ακόμα μια φορά - αυτή τη φορά στην αίσθηση του πως είναι να είσαι εσύ τώρα.

Αυτό είναι όλο, και είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνεις από το να το περιγράφεις.

Δε χρειάζεται να γίνει τίποτα άλλο τώρα. Αυτή η απλή πράξη της ματιάς προς τα μέσα θα διαλύσει αυτόματα το υπόβαθρο της αγωνίας, της μη εμπιστοσύνης και της δυσπιστίας που αποτελεί την εμπειρία της ζωής για τους περισσότερους από εμάς.

Δεν υπάρχει λόγος να παραμείνεις εδώ, ή να χαλαρώσεις μέσα στον εαυτό σου. Η στιγμή της ματιάς είναι πολύ σύντομη - τόσο σύντομη που σχεδόν δε θα την προσέξεις.

Αυτή την απλή πράξη της ματιάς στον εαυτό σου μπορείς να την κάνεις με όποιο τρόπο θέλεις, όποτε σου έρχεται.

 

Τί επακολουθεί;

Αυτό όλο κι όλο είναι που αποκαλούμε κοιτώνταςτονεαυτόσου και χρειάζεται να το κάνεις μόνο μια φορά. Μπορεί να δεις τον εαυτό σου να επαναλαμβάνει την πράξη για λίγο, κι αυτό είναι θεμιτό. Η πράξη θα επαναλαμβάνεται για όσο καιρό χρειαστεί και μετά θα εξαφανιστεί.

Με τον καιρό, η σχέση σου με τη ζωή θα αλλάξει. Τα πράγματα που σε τρέλαιναν δε θα έχουν πια την ίδια επίδραση πάνω σου. Συνήθειες νευρωτικής συμπεριφοράς και αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις θα αντικατασταθούν από θετικότερες, μη καταστροφικές συμπεριφορές.

Η απόσταση ανάμεσα σ' εσένα και τη ζωή σου θα εξαφανιστεί και ένα καινούριο είδος οικειότητας με τη ζωή σου θα αρχίσει να αναδύεται σιγά σιγά.

Υπερβολικά απλό, υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό; Έτσι φαίνεται, αλλά χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν ήδη γευτεί τη δύναμη αυτής της απλής πράξης που μεταμορφώνει τη σχέση με τη ζωή από γεμάτη αποξένωση, δυσπιστία και φόβο, σε ολοκληρωτική, φυσική απορρόφηση στο αιώνιό της θαύμα.

 

Ο φόβος της ζωής

Ο θεμελιώδης λόγος όλης της ψυχικής δυστυχίας και της αντίστασης προς τη ζωή είναι το επίφοβο και καχύποπτο περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώνεται το μυαλό και η ψυχοσύνθεση, περιβάλλον το οποίο παράγει μια ριζική αποξένωση από την εμπειρία της ίδιας της ζωής. Σε αυτό αναφερόμαστε ως φόβοτηςζωής, ο οποίος μοιάζει με ένα είδος αυτοάνοσου νοσήματος, που πιστεύουμε ότι κολλάει σε όλους ως αντίδραση σε μια εμπειρία γεμάτη φόβο πολύ νωρίς στη ζωή, πολύ πριν αρχίσουμε να αποκτούμε ατομική συνείδηση, και πολύ πριν μάθουμε καν ότι έχουμε νου. Αυτός ο φόβος της ζωής είναι μια κρυφή εικασία ότι η ζωή είναι εκ φύσεως επικίνδυνη και βαθιά αναξιόπιστη, και πάνω σε αυτό το αόρατο θεμέλιο του φόβου και της αναξιοπιστίας αναπτύσσεται ο νους μας με τον καιρό.

Η πράξη που αποκαλούμε ματιά στον εαυτό σου στην πραγματικότητα διαλύει σχεδόν στιγμιαία αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον της δυσπιστίας και της αποξένωσης, και κάνει χώρο για την αναδημιουργία του νου και την αποδόμηση των αρρωστημένων ψυχολογικών του μηχανισμών.

Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η συνειδητή πρώτη γεύση της ίδιας μας της φύσης - το πως είναι να είσαι εσύ (αυτό που εσύ θα ονόμαζες "εμένα") - ακυρώνει αθόρυβα κι εντελώς τη βασική προϋπόθεση ενός περιβάλλοντος γεμάτο φόβο και το αναγκάζει να εξαφανιστεί στη στιγμή. Κι όταν συμβεί αυτό, η αρρωστημένη ψυχοσύνθεση φθίνει σιγά σιγά, καθώς αρχίζουν να διαμορφώνονται καινούριοι τρόποι εμπειρίας της ζωής με πλήρη κι ευφυή τρόπο.

Ο σκοπός όλης μας της δουλειάς είναι να μεταδώσουμε αυτή την απλή πράξη μετακίνησης της προσοχής στην αίσθηση του “εμένα” και των συνεπειών της στον καθένα που κουράστηκε να νιώθει ότι η ζωή του δεν αξίζει· που κουράστηκε να νιώθει ότι είναι φυλακισμένος σ' ένα κόσμο που δεν καταλαβαίνει και δε μπορεί να διαχειριστεί· που κουράστηκε να νιώθει ότι πάντα κάτι λείπει· και τέλος, που κουράστηκε να νιώθει ότι για να είναι λειτουργικός στη ζωή πρέπει να παλέψει με τις ήδη πολλές αποτυχίες που μετράμε όλα αυτά τα χρόνια της οδύνης από την άθλια ασθένεια του φόβου, του άγχους και της αποξένωσης.

 

Η Περίοδος Της Ανάρρωσης

 

Η αναγέννηση του νου

Ο φόβος της ζωής για τον οποίο μιλάμε δεν είναι ο περιστασιακός φόβος που μας πιάνει όταν πέφτει στην αντίληψή μας ένας άμεσος φυσικός κίνδυνος. Ο φόβος της ζωής για τον οποίο μιλάμε μοιάζει με αμυδρό, υπόγειο βουητό γεμάτο με νευρωτικές φοβίες, άγχος και δυσπιστία για τη ζωή· μια αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τη ζωή μου, κάτι που δε μπορεί ούτε να διορθωθεί ούτε να εξαφανιστεί. Δε μπορούμε να μην τονίσουμε ιδιαιτέρως ότι ο φόβος της ζωής είναι κρυμμένος από την εμπειρία και δε μπορεί σχεδόν ποτέ να βιωθεί άμεσα επειδή υπάρχει κάτω από το συνειδητό επίπεδο.‘Εως ότου να εξαφανιστεί ο φόβος της ζωής και να εξουδετερωθεί η ζημιά που έχει προκαλέσει, είναι σχεδόν αδύνατον για τον οποιονδήποτε να αντιληφθεί ότι αυτός ο φόβος είναι το μόνο πρόβλημα που καταστρέφει την ανθρώπινη ζωή.

Το πρόβλημα που προκαλεί τη ψυχολογική μιζέρια που βιώνεις είναι ένα σύνολο σκάρτων πτυχών της προσωπικότητας που κηλιδώθηκαν από τη βαθύτερη εικασία ότι η ζωή είναι αναξιόπιστη. Για τους περισσότερους από μας, αυτό περιλαμβάνει τη πλειοψηφία του περιεχομένου και των αντιληπτικών συνηθειών που συνθέτουν το νου μας. Και, αν και η διαδικασία είναι εύκολο να επιτευχθεί, η ανάρρωση μπορεί να είναι τόσο δύσκολη όσο κι αυτή μετά από μεταμόσχευση καρδιάς.

Όταν μιλάμε για το νου, εννοούμε κυρίως ένα μηχανικό σύστημα που χρησιμοποιεί τη μνήμη, τη σκέψη, και την ευφυία για να μας αποκαλύψει τη παροντική φύση της εμπειρίας μας στη ζωή και τί μπορούμε εμείς να κάνουμε γι’ αυτήν.

Οι περισσότεροι από μας δεν έχουν γνωρίσει ποτέ ένα νου που δεν είναι εξαρτημένος από το φόβο, και υποφέρουμε από την ανεξέταστη εικασία ότι "ο νους είμαι εγώ". Κι αυτή ακριβώς η εικασία (ότι "είμαι ο νους μου") είναι που έχει προκαλέσει όλο το μίσος για το νου που είναι το σήμα κατατεθέν κάποιων πνευματικών πρακτικών ή πρακτικών αυτοβοήθειας.

Αλλά ο νους μου δεν είμαι εγώ. Ο νους μου είναι ένα σύστημα που αποτελείται από ψυχολογικούς μηχανισμούς που καθορίζουν και χρωματίζουν την εμπειρία μου της ζωής. Ο νους μου βασίζεται πάνω σε κεκτημένες συνήθειες της σκέψης και της κρίσης που γεννιούνται σύμφωνα με τις περιστάσεις της ζωής και γίνονται αντιληπτές μέσα από το βλέμμα του νου. Και για τους περισσότερους από μας που έχουμε γεννηθεί μέσα στο φόβο, το βλέμμα του νου είναι στρεβλό και παραμορφωμένο από την βαθύτερη εικασία ότι πάνω από όλα τη ζωή πρέπει να τη φοβόμαστε.

=

Λοιπόν, έκανες τη πράξη της εσωτερικής ματιάς. Είδες το πρόβλημα, τη λύση στο πρόβλημα, και φαίνεται ότι θα μπορούσε αυτό να είναι όλο. Αλλά δε θα αργήσεις να βρεις τον εαυτό σου στη μέση ενός ολοκληρωτικού πολέμου.Ο πόλεμος αυτός υποκινείται από το νου σου εναντίον της επικίνδυνης ιδέας ότι τίποτα δεν είναι λάθος εκτός από την ψευδή αντίληψη ότι η ζωή είναι εκ φύσεως επικίνδυνη και αναξιόπιστη. Οι στρατιώτες αυτού του διανοητικού πολέμου δεν είναι άλλοι από αυτούς τους τυφλούς και αμαθείς ψυχολογικούς μηχανισμούς που μάχονταν ανέκαθεν εναντίον της φυσικής ζωής.

Αφού γίνει η πράξη του κοιτάγματος κι εξατμιστεί η περίοδος της αναπάντεχης ευωχίας που συχνά ακολουθεί, αυτό που θα σου έχει μείνει είναι ένας νους απαλλαγμένος από το φόβο αλλά ακόμα γεμάτος με άρρωστες ψυχολογικές συνήθειες που έχουν να κάνουν με τον εαυτό σου και τη ζωή σου, συνήθειες που σχηματίστηκαν εξαιτίας της εικασίας ότι η ζωή είναι αναξιόπιστη.

Και να ‘σαι λοιπόν, σε ανάρρωση, φαινομενικά πίσω στον πόλεμο, μόνο που τώρα ο πόλεμος έχει γίνει πιο άγριος από ποτέ. Εμφανίζονται αρνητικές ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές από τις οποίες νόμιζες ότι είχες απαλλαγεί και μάλιστα δυνατότερες από ποτέ. Αυτά που νόμιζες ότι είχες επιτέλους θέσει υπό έλεγχο αρχίζουν να ξαναεμφανίζονται, φαινομενικά σε έξαρση, με εκδικητική αποφασιστικότητα να σε ξαναρίξουν στον πόνο και τη σύγχυση. Οι στρατιώτες του φόβου έχουν αρχίσει να υιοθετούν μια καθολική πολεμική τακτική “εξοντώστε-κάθε-αιχμάλωτο”. Τι μπορείς να κάνεις τώρα;

Μπορείς να καταραστείς τη δυστυχία, να καταραστείς τη μέρα που έκανες το κοίταγμα, και να ευχηθείς να μπορούσες να γυρίσεις πίσω τη ζωή σου πριν το κοίταγμα, όταν η δυστυχία φαινόταν τουλάχιστον να είναι υπό έλεγχο. Μπορείς ακόμα και να περιμένεις απλά να ξεθυμάνει κάνοντας τίποτα. Αυτό κάναμε εγώ και η Κάρλα, μιας και δεν είχαμε καθοδήγηση στη διάρκεια της δικής μας ανάρρωσης. Μας πήρε πολλά χρόνια ψυχολογικού πόνου και σύγχυσης μέχρι να έρθει η μέρα που παρατηρήσαμε ότι ο πόλεμος είχε αποφθίνει οριστικά. Αυτός είναι ο λόγος που λέμε στους ανθρώπους ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξεις μόνο μια φορά και η διαδικασία θα ξεδιπλωθεί από μόνη της. Αλλά εσύ μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα από ό,τι κάναμε εμείς.

Οι συζητήσεις στα φόρουμ μας αποσαφηνίζουν καθαρά την κατανόησή μας σχετικά με την ανάρρωση από αυτή την ασθένεια που έχει φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος της εξαφάνισης. Το θάρρος και η θέληση των μελών των φόρουμ που γράφουν για τις εμπειρίες τους όσο προχωρά η ανάρρωσή τους καθώς και για πράγματα που ανακαλύπτουν ότι δρουν αποτελεσματικότερα μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία, δείχνουν σε όλους μας πως να χρησιμοποιήσουμε την περίοδο της ανάρρωσης για να αναπτύξουμε επιδεξιότητα στην αυτάρκεια, παρά απλώς να υπομείνουμε την ανάρρωση μέχρι να περάσει.

 

Αναπτύσσοντας ριζική αυτάρκεια

Η ικανότητα να είσαι αυτάρκης αποδεικνύεται η ικανοποιητικότερη συσχέτιση με τη ζωή που θα μπορούσες να φανταστείς. Η μέθοδος για την ανάπτυξη αυτής της ριζικής αυτάρκειας είναι πολύ απλή. Φαίνεται ότι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούμε να έχουμε έλεγχο είναι το τί επιλέγουμε να παρατηρήσουμε. Δε μπορούμε να πούμε τίποτα για τη φύση των σκέψεων ή των συναισθημάτων που εμφανίζονται στο νου. Μπορεί αυτό να φαίνεται παράξενο, αλλά αν εξετάσεις το θέμα για λίγο με τρόπο ευθύ, σύντομα θα δεις την αλήθεια.

Η εμπειρία των σκέψεών σου, η εμπειρία του σώματός σου, η ζεστασιά του ήλιου στο δέρμα σου, η ανησυχία για την υγεία σου, και οτιδήποτε υπάρχει στο νου σου πρέπει να βρίσκεται ήδη εκεί για να μπορείς να το βιώσεις. Είναι καθαρά παράλογο να σκεφτείς ότι μπορείς να κάνεις οτιδήποτε γι’ αυτό που είναι ήδη παρόν πέραν απλά του να το παρατηρήσεις. Όλο το σύμπαν της ζωής σου αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ήδη εδώ για να μπορέσεις καν να το δεις.

Στη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, οι παράλογοι, ισόβιοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε μια φαινομενικά απειλητική ζωή χάνουν το νόημά τους. Η βαθύτερη αιτία, ο φόβος της ζωής, έχει εξαφανιστεί, αλλά η αντικατάσταση των στρατιών του φόβου με καινούριους, αυθεντικούς ψυχολογικούς μηχανισμούς που γεννήθηκαν σε καθάριο νου παίρνει χρόνο.  Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλοι οι παλιοί στρατιώτες του φόβου είναι ακόμα εκεί, έτοιμοι να πολεμήσουν ενάντια στην ψυχική υγεία. Απέναντι σ’ αυτό δε μπορεί να γίνει τίποτα πέραν του να αποφασίσεις μόνος σου τι είναι αυτό που αξίζει την προσοχή σου και τι όχι. Τελικά αποδεικνύεται ότι απλώς με το να δώσεις την προσοχή σου σε κάτι, το ενεργοποιείς, ενώ με το να το αγνοείς το αναγκάζεις να πεθάνει από έλλειψη ενέργειας. Ένα ακόμα πράγμα σχετικά με την ανάρρωση είναι η ομοιότητά της με τη γέννηση - είναι δηλαδή γεμάτη δηλαδή από θόρυβο και ταραχή όταν συμβαίνει, αλλά ξεχνιέται όταν τελειώσει.

Το να κρατάς ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης μπορεί επίσης να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Η καταγραφή των αλλαγών στην ψυχολογία σου καθώς τις παρατηρείς μπορεί να σε διευκολύνει να παρακολουθείς την πορεία της προόδου σου.

 

Μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει στην ανάρρωση;

Συχνά οι άνθρωποι ρωτούν αν η ψυχοθεραπεία μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία. Το πρόβλημα με την ψυχοθεραπεία είναι ότι εστιάζει στην αναμόρφωση ή την εξάλειψη συγκεκριμένων νοητικών προβλημάτων. Ασχολείται με το να στρέφει την προσοχή σε αρρωστημένες διαδικασίες έχοντας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σκοπό να τις αναμορφώσει, να τις εξαλείψει ή να τις αντικαταστήσει. Τέτοιες προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν ένα ταραγμένο μυαλό να βρει αξιοσημείωτη παρηγοριά και ανακούφιση από τη δυστυχία των συγκεκριμένων ψυχολογικών μηχανισμών, αλλά ο νους που υποφέρει από τα αποτελέσματα αυτής της γενικευμένης φοβίας που εμείς ονομάζουμε φόβο της ζωής είναι κάτι περισσότερο από μια συσσώρευση νευρώσεων. Αυτός ο νους εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο που θεωρεί δεδομένο ότι η ζωή είναι επίφοβη και απειλητική για την ίδια μας την ύπαρξη. Στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, όταν απαλλασόμαστε από ένα σετ νευρώσεων, έρχεται ένα νέο να πάρει τη θέση του, και μάλιστα οι καινούριες νευρωτικές άμυνες είναι πάντα αποτελεσματικότερες στο να παρουσιάζονται ακίνδυνες, ακόμα κι αναγκαίες. Το να δίνει κανείς προσοχή κατευθείαν σ’ αυτούς τους ψυχολογικούς μηχανισμούς μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο μπορεί στην πραγματικότητα να τους ενεργοποιεί και να τους εκπαιδεύει να αλλάζουν μορφή και χώρο για να αποφύγουν την εξόντωση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από τα αποτελέσματα του φόβου, η ροπή προς την ανάλυση ή όποια άλλη ψυχολογική συνήθεια που σχετίζεται με την εκάστοτε εμπειρία κατά πάσα πιθανότητα θα επιμηκύνει τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Το βέλτιστο που μπορείς να κάνεις είναι να εξασκήσεις τον έλεγχό της προσοχής σου και ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι μέσω της άσκησης κατεύθυνσης της προσοχής. Δε μπορώ να το τονίσω περισσότερο αυτό. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να μπορέσεις να δεις ποιές επιλογές είναι διαθέσιμες στη ζωή σου και να αποφασίζεις ανά πάσα στιγμή τι αξίζει, τι είναι βλαβερό, και τι δεν έχει καμιά συνέπεια.

Ο πρωταρχικός σκοπός της άσκησης κατεύθυσης της προσοχής που σου προτείνουμε δεν είναι να σου προσφέρουμε ανακούφιση από τα συγκεκριμένα θέματα που η προσοχή σου θα τείνει να προσέξει, αν και η ανακούφιση είναι σαφώς καλοδεχούμενη. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να σου επιτρέψει να πάρεις την εξουσία πάνω στο μόνο πράγμα που μπορείς πραγματικά να ελέγξεις, και το αποτέλεσμα είναι η αυγή μιας εντελώς αυτάρκους ψυχικής υγείας και ικανοποίησης με τη ζωή που έχεις.

Ακόμα και αν στρέψεις την προσοχή να αναζητήσει ανακούφιση από συγκεκριμένες τραυματικές νευρώσεις, η διαδικασία της ανανέωσης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο νου σου δε θα σταματήσει. Αυτό μπορούμε να σου το πιστοποιήσουμε από τη δική μας εμπειρία πολλών χρόνων ανάρρωσης, όταν αγνοούσαμε τελείως τη διαδικασία που εξελισσόταν ήδη καθαρίζοντας το νου μας από τα αποτελέσματα του φόβου. Αλλά εσύ μπορείς να μάθεις από την εμπειρία μας και από την εμπειρία όλων πριν από σένα. Αν ποντάρεις τα πάντα στο να κερδίσεις αυτάρκη εξουσία πάνω στην προσοχή σου, σου υποσχόμαστε ότι η διάρκεια και η μιζέρια της ανάρρωσης θα μειωθεί στο μέγιστο, και δε θα το μετανιώσεις ποτέ.

 

‘Ασκηση Κατεύθυνσης της Προσοχής

 

Ο σκοπός μας με αυτή την άσκηση είναι να καλλιεργήσουμε την ικανότητα που θα σε βοηθήσει, με τον πιο χρήσιμο τρόπο, να αναπτύξεις αυτοπεποίθηση στη δύσκολη περίοδο που ακολουθεί μετά την κατάρρευση του γενικού πλαισίου του φόβου, ο οποίος διαμόρφωσε κάθε πτυχή και ψυχολογικό μηχανισμό του νου σου.

Θυμήσου ότι αυτό το πλαίσιο φόβου έλεγχε μέχρι τώρα την ανάπτυξη κάθε πτυχής και ψυχολογικού μηχανισμού του νου σου.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αναπτύξεις την αυτοπεποίθησή σου είναι να εξασκηθείς στην ικανότητά της εστίασης της προσοχής σου κατά βούληση. Αυτή η άσκηση θα ενδυναμώσει την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι σε ένα αντικείμενο, αγνοώντας οτιδήποτε άλλο. Μέσω αυτού, θα αναπτύξεις φυσική επιδεξιότητα στην έξυπνη χρήση αυτής της δύναμης.

Κάνε την άσκηση για δέκα λεπτά τη φορά. Βάλε ξυπνητήρι για να καταλαβαίνεις πότε τελειώνει ο χρόνος.

Δε χρειάζεται να προσέξεις τη στάση του σώματός σου. Το μόνο που απαιτείται είναι να κάτσεις άνετα, ώστε να μπορείς να παραμείνεις στη στάση αυτή για δέκα λεπτά συνέχεια. Τα μάτια μπορεί να είναι κλειστά ή ανοιχτά.

Χρησιμοποιούμε την αναπνοή στην άσκηση επειδή η αναπνοή συμβαίνει από μόνη της, και δε χρειάζεται συνειδητή προσοχή για να συνεχιστεί.

Κάθισε ήσυχα και ξεκίνα να παρατηρείς την αναπνοή σου, καθώς μπαίνει και βγαίνει από το σώμα. Μη κάνεις καμιά προσπάθεια να ελέγξεις ή να καταγράψεις τον τρόπο που συμβαίνει. Απλώς κοίτα την αίσθηση της ανάσας καθώς περνά από τα ρουθούνια στο δρόμο της μέσα κι έξω από το σώμα. Θα προσέξεις ότι είναι κρύα καθώς μπαίνει στα ρουθούνια και ζεστή καθώς βγαίνει απο αυτά. Σε αυτή την αίσθηση, στην αίσθηση των ρουθουνιών σου, θα δώσεις προσοχή και θα εστιάσεις.

Προσπάθησε να εστιάσεις όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένα στην ανάσα που μπαινοβγαίνει από τη μύτη σου. Με κάθε εκπνοή, μέτρα με τη σκέψη σου: ένα, δύο, τρία, τέσσερα, κτλ. Η πρώτη εκπνοή είναι το ένα, η δεύτερη το δύο, κτλ.

Αν κατά τη διάρκεια της αρίθμησης  δεις ότι η προσοχή σου αποσπάστηκε σε κάτι άλλο πέρα από την αίσθηση της αναπνοής σου - μια φυσική αίσθηση, ένα ειρμό σκέψεων, έναν ήχο, μια φαγούρα, ή οτιδήποτε έπεσε στην αντίληψή σου - απλά πές στον εαυτό σου αθόρυβα, προς τα μέσα: Διασπάστηκα. Μετά στρέψε πάλι την προσοχή στην αναπνοή και ξεκίνα να μετράς από το ένα. Αν φτάσεις στο δέκα, ξεκίνα πάλι από το ένα.

Κάντο για δέκα λεπτά το λιγότερο, μια φορά τη μέρα. Στην αρχή, πιθανόν να μη μπορείς να μετρήσεις μετά το δύο ή το τρία. Μην απογοητεύεσαι. Συνέχισε να προσπαθείς, μην παραιτήσαι. Ακόμα κι αν σταματάς στο δύο ή το τρία και αρχίζεις κάθε φορά από την αρχή, η δουλειά γίνεται. Θυμήσου, ο σκοπός δεν είναι να φτάσεις στο σημείο να μετράς μεγάλα νούμερα. Ο σκοπός είναι να αναπτύξεις και να ενδυναμώσεις την ικανότητά να εστιάζεις την προσοχή σου κατά βούληση, και πρέπει να το κάνεις όπως θα σήκωνες βάρη ή θα έκανες κάμψεις για να δυναμώσεις τους μύες σου.

Αν δεις ότι φτάνεις σε υψηλά νούμερα χωρίς να διασπάσαι, δώσε μεγαλύτερη προσοχή. Είναι πολύ εύκολο να μπεις σε αυτόματο πιλότο και να συνεχίσεις να μετράς ακόμα κι αν η προσοχή σου είναι μοιρασμένη. Δώσε προσοχή. Μην αποθαρρύνεσαι.

Για να επωφεληθείς πλήρως από την άσκηση αυτή, πρέπει πρώτα να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Ακολούθησε τις οδηγίες του φυλλαδίου και κοίτα τον εαυτό σου τώρα.

Μεταφράστηκε από τα αγγλικά από τον Γιώργο Στεφανακίδη.

Δωρεάν Ηλεκτρονικό βιβλίοη.