Just One Look Great NonProfits badge  
Subscribe to our free newsletter.

Hva Se på deg selv ikke er

Artikler skrevet av Helene Habberstad og Caspar Seip

 

Å se på deg selv handler ikke om å finne noe du ikke har hatt. Du er jo alltid deg. Å se på deg selv handler bare om å vende oppmerksomheten mot DEG, det du alltid er. Å gjøre denne handlingen vil ha en medisinsk effekt på ditt forhold til livet. Det er alt, og det er alt som trengs for menneskeheten til å bli sunn og gjøre slutt på sin egen selvdestruktive kurs.

Å se på deg selv handler ikke om å hvile i deg selv. Du kan ikke holde oppmerksomheten rettet mot deg selv mer enn i et kort øyeblikk, fordi du er permanent og slik ikke interessant for oppmerksomheten. Man kan si at oppmerksomheten er designet/utviklet for å holde øye med det som kommer og går. Ikke for å holde øye med det som er permanent. Det er jo ikke nødvendig å holde deg, det permanente, i oppmerksomheten, for det utgjør ingen trussel og ingen mulighet. Du er bare det som er, mens alt annet kommer og går.

Å se på deg selv handler ikke om å forsøke å bli deg selv. Det gir ingen mening å forsøke å bli noe du alltid har vært. Når du ser på deg selv forsøker du bare å få en direkte kontakt med det du alltid har vært, nemlig deg selv. Dirkete kontakt betyr at oppmerksomheten får et glimt av det du er, uten at sinnet ditt kommer i mellom og kommenterer det oppmerksomheten ser. Det er derfor det blir så kort, det glimtet du får, fordi sinnet automatisk og øyeblikkelig setter igang en kommentar til det oppmerksomheten er rettet mot. Og da vil oppmerksomheten øyeblikkelig og automatisk rette seg mot kommentaren i stedet for mot fenomenet, som er deg.

Å se på deg selv handler ikke om å bli et bedre menneske eller å bli slik du tror du bør være. Du kan jo ikke forandres, og ingenting du gjør i livet for å få det bedre eller bli bedre har noen som helst effekt på deg. Alt du gjør for å utvikle deg, forbedre deg, reformere deg, er rettet mot det som kan kalles kropp-sinn-apparatet ditt. Og det er vel og bra, og en del av menneskenes naturlige tilbøyeligheter, å utvikle dette kropp-sinn-apparatet. Å se på deg selv vil ha en positiv effekt på din evne til å utvikle ditt kropp-sinn-apparat. Det er fordi ressurser som du har brukt i ditt strev for å bli trygg i livet, nå kan frigjøres og brukes mer effektivt. Når frykten for livet forsvinner, vil menneskene bli mer effektive i sine anstrengelser for å løse de problemer de står overfor i livet.

25. August 2012
Oslo, Norge

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Visjon, utgitt november 2012.

Copyright 2012 Helene Habberstad, Caspar Seip. Delvis rettighetsbeskyttet.

Helene Habberstad er psykoterapeut og Tai Chi Kineo lærer. Hun har bakgrunn som jordmor og har jobbet med naturlig fødsel i en årrekke. Hun har praksis i Oslo.

Caspar Seip er psykoterapeut og har praksis i Oslo.

Tilbake